Grotduiken

Noem in een groep duikers het woord grotduiken en je krijgt gegarandeerd twee reacties: “Dat nooit!” en “Yes!”. Wat jouw reactie ook is, waarschijnlijk heb je gelijk, want:

  • Grotduiken is lang niet voor elke duiker weggelegd. Voor wie al schrikt bij de gedachte is het vast geen passende hobby.
  • Maar ben je onder water onder alle omstandigheden op je gemak en ben je in staat de training en discipline op te brengen die grotduiken van je vraagt, dan kan het de ultieme vorm van duiken voor je zijn. Er gaan nieuwe werelden voor je open – letterlijk!

Toch zijn er onder duikers veel misverstanden. Zo zou grotduiken extreem moeilijk zijn. Niet waar: grotduiken is relatief eenvoudig, zelfs doodgaan in een grot is erg makkelijk. Is het dan zo gevaarlijk? Nee, dat ook niet maar er zijn wel technieken en procedures waar je je aan moet houden. Is het spannend? Nee, voor grotduikers is het de meest ontspannen manier van duiken.

Het is vooral genieten van unieke natuur, op plekken waar vrijwel niemand komt.

NACD / IANTD

De Tuimelaar biedt de grotduik opleidingen van NACD (National Association for Cave Divers) en IANTD (International Association of Nitrox and Technical Divers). Vind je dat leuk dan kan je bij beide organisaties tegelijk gebrevetteerd worden.

De NACD is de oudste en meest gerenommeerde organisatie op het gebied van grotduiken, wij zijn dan ook erg trots dat we haar mogen vertegenwoordigen.

Er zijn drie brevet niveau’s:

• Cavern Diver

• Introductory Cave Diver

• Full Cave Diver

Als vorm van technisch duiken stelt grotduiken hoge eisen aan kennis, ervaring en zeker ook aan je mentale instelling. Van “meedoen is winnen” is geen sprake . Niet iedereen kan meedoen, en niemand heeft vooraf zekerheid dat hij of zij de cursus goed zal afronden. Het kan zijn de we in het belang van je eigen veiligheid en die van je buddy’s besluiten dat het beter is dat je je tot sportduiken beperkt of dat je tenminste eerst op een bepaald niveau meer ervaring opdoet.

Vereisten voor grotduiken

• nitrox-brevet (kan eventueel met een grotduikcursus gecombineerd worden)

• minimaal 100 gelogde duiken.

Ons advies: neem vooral deel aan de introductiedag, een gelegenheid om te kijken of grotduiken wel echt iets voor je is en zo ja, om te bepalen of je alle onderdelen los wilt doen of gecombineerd. Kies je voor een combinatie, dan gaat de nadruk liggen op het hoogste niveau: zo zullen bij een compleet programma van Cavern Diver tot en met Full Cave Diver de meeste van je minimaal zestien duiken echte grotduiken zijn. De meeste deelnemers kiezen voor het complete programma.

Wat je ook kiest, plan in ieder geval wat extra dagen in je reis: voor meer ervaringsduiken en omdat Yucatan, het schiereiland waar we naar toe gaan, ook boven de grond erg de moeite waard is. Er zijn prachtige stranden, er is het oerwoud, je vindt er Maya-ruïnes enzovoort.

Uitrusting

In het grotduiken gebruik je andere uitrusting dan je als sportduiker gewend bent. Voor een deel kan je je eigen uitrusting gebruiken, een deel is waarschijnlijk aan te passen, en je zal het een en ander nieuw nodig hebben. Overleg met ons voor je van alles aanschaft: er zijn in Nederland nu eenmaal weinig winkels die bekend zijn met grotduiken en het zou jammer zijn als je onbruikbare spullen aanschaft.

Deze veeleisende vorm van duiken serieus nemen, betekent dat aanschaf van de bijbehorende uitrusting onvermijdelijk is. Ben je niet zeker of je dat wel wilt, dan is de introductiedag de ideale kans om met ons te bekijken hoe en wat, want voor de introductie heb je namelijk nog niets nodig.

Het complete grotduikprogramma is een hele stap, ook voor zeer ervaren duikers.

Het programma van Cavern Diver tot en met Full Cave Diver omvat minstens zestien duiken, een berg nieuwe vaardigheden en theorie.

De duiken zijn ver van je bed en over de grens: figuurlijk en ook letterlijk. We gaan naar Mexico, ‘s werelds grotduik-paradijs bij uitstek. Er zijn daar eindeloze stelsels (met op dit moment meer dan 500 kilometer aan verkende gangen), niet te diep (gemiddeld 16 meter), met warm water (25 tot 27 °C) en fabelachtig goed zicht.

Weliswaar kent ook Florida veel grotten, maar de grotere diepte en de afwezigheid van decoraties zijn nadelen waar volgens ons de iets kortere reistijd niet tegen op weegt.

Dichter bij huis kan je ook grotduiken in bijvoorbeeld Frankrijk. Daar is het echter niet mogelijk de Cavern-cursus te doen omdat er geen caverns zijn, en bij een Full Cave-cursus zouden vanwege de grote diepte de duiken erg kort blijven. Eigenlijk zijn de grotten er ook te simpel voor een volwaardige Full Cave Diver-cursus.

IN & EXCLUSIEF

Voor het introductieprogramma ontvang je geen cursusboek of brevet.

De cursussen zijn inclusief boek en brevet. Bij een combinatie van cursussen krijg je één boek en alleen het hoogste brevet. Reken wel op bijkomende kosten: zie hier onder.

PRIJZEN

Introductie € 99,=

Cavern Diver € 299,= (op basis van eigen uitrusting)

Introductory Cave Diver € 449,= (op basis van eigen uitrusting)

Full Cave Diver € 449,= (op basis van eigen uitrusting)

Tot en met Intro € 749,= en bijkomende kosten

Complete cave cursus € 1199,= en bijkomende kosten

CURSUSDATA

Omdat wij de grotduikcursussen alleen in kleine groepjes geven staan details van data en tijden niet in ons cursusrooster. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn, neem dan contact op: maarten@tuimelaar.nl

Op dit moment zitten alle opleidingen gepland in de winter 2016/2017 vol, de eerstvolgende mogelijkheid is in de winter 2017/2018.

Pin It on Pinterest