NACD

De Tuimelaar biedt de grotduik opleidingen van de National Association for Cave Divers.
De NACD is de oudste en meest gerenommeerde organisatie op het gebied van grotduiken, wij zijn dan ook erg trots dat we haar mogen vertegenwoordigen.

De NACD is opgericht in 1968 en is een non-profit organisatie. Doelstelling is grotduiken veiliger te maken door opleidingen aan te bieden, grotduikers bij elkaar te brengen, exploratie van nieuwe grotten te bevorderen en grotten te beschermen.

Als grotduiker kan je lid worden, je krijgt dan stemrecht en ontvangt vier keer per jaar de NACD journal. De opleidingen zijn niet makkelijk, maar voor een ervaren duiker wel een enorme uitdaging. Wereldwijd kent de NACD ongeveer 60 instructeurs, waarvan slechts één in Nederland.

Grotduiken

Noem in een groep duikers het woord grotduiken en je krijgt gegarandeerd twee reacties: “Dat nooit!” en “Yes!”.

Introductie

Om de eerste stap richting grotduiken kleiner te maken heeft de Tuimelaar een introductieprogramma ontwikkeld.Tijdens die introductie krijg je in één dag uitgebreide uitleg over hoe de complete cursus in elkaar zit, komt een groot deel van de theorie van het grotduiken al voorbij en gaan we met een aantal praktische vaardigheden “droog oefenen”.

Cavern

Praten we in het Nederlands enkel over “grotduiken”, het Engels onderscheidt “cavern”- en “cave”-duiken. Een “cavern”-duik blijft beperkt tot de daglichtzone van de grot en een maximale afstand van 60 meter van de oppervlakte. Hoe ver de daglichtzone reikt verschilt uiteraard naar gelang grot en omstandigheden.

Intro to cave

Introductory Cave is het logische vervolg op de Cavern-cursus. Je verlaat de daglichtzone en leert al meer over het plannen en uitvoeren van echte “cave”-duiken, maar nog net zonder all the way te gaan. Je gaat naar binnen, maar kiest ongecompliceerde grotten c.q. routes.

Full cave

In dit deel van de opleiding komen de meer complexe duikplannen aan de orde: routes met jumps, traverses en circuits, en ook decompressieduiken.

Pin It on Pinterest