DIR

DIR staat voor Doing It Right. De uitspraak is afkomstig uit een lezing van George Irwine, de toenmalige project director van WKPP (Woodville Karst Plain Project). DIR leert ons iets over vier zaken in het duiken: instelling, vaardigheden, procedures en materiaal. Tegenwoordig wordt de term DIR binnen GUE minder gebruikt, er zijn zo veel duikers en organisaties die zich DIR noemen dat het onduidelijk is geworden waar het voor staat. We praten liever over GUE duiken.

Instelling:

GUE duikers willen prettig en veilig duiken en vinden dat dat om een bepaalde instelling vraagt. Een GUE duiker zal dan ook niet duiken met een buddy die hij als onveilig beschouwt. Diepe duiken op lucht, solo duiken en duiken buiten je opleidings- en ervaringsniveau zijn voorbeelden van onveilig duiken.
Een groot misverstand is dat GUE duikers alleen met andere GUE duikers willen duiken. Wel geeft een GUE brevet een veel grotere zekerheid dat een onbekende buddy de zelfde instelling heeft.

Vaardigheden:

De basis wordt gevormd door controle over je drijfvermogen en je lichaamshouding in het water. Heb je je drijfvermogen niet goed onder controle dan stuiter je als een ongeleid projectiel door het water en vorm je een gevaar voor je zelf en voor anderen. Juist in een probleemsituatie heb je je aandacht nodig om het probleem op te lossen, nu is het helemaal belangrijk dat het regelen van je drijfvermogen “vanzelf” gaat. Tweede basis vaardigheid is het hebben van de juiste houding in het water, ook wel “trim” genoemd. Hang je verticaal in het water dan kan je eigenlijk maar een kant op zwemmen: omhoog. De juiste trim is horizontaal, met je onderbenen gebogen en je vinnen wat hoger. De derde basis “vaardigheid” heet bewustzijn (awareness), van je buddy’s, je apparatuur en je omgeving. Noodzakelijk voor een veilige duik.
Beheers je de basis vaardigheden dan voel je je al snel als een vis in het water en wordt duiken veel leuker.

Procedures:

Goede procedures kunnen heel veel problemen voorkomen of de oplossing makkelijker maken. Dat begint al voor de duik met de het bespreken van het duikplan en de controle van het materiaal. Maar ook onder water is het prettig als iedereen op één lijn zit. Ontstaat er een probleem dan verloopt de oplossing soepel en efficiënt, omdat iedereen precies weet wat hem te doen staat. Samenwerken met je buddy’s is het geheim, vandaar dat er in het GUE duiken veel nadruk ligt op teamwork.

Materiaal:

Veel mensen denken dat GUE duiken uitsluitend gaat om materiaal keuze. Dat is niet waar, maar het vormt wel een essentieel onderdeel van de filosofie. De nadruk ligt op simpel en doelmatig. De basis komt zoals bijna alles in het GUE duiken uit het grotduiken.
Twee van de meest opvallende kenmerken:
– wing en backplate in plaats van trimvest
– tweede trap met een lange slang om makkelijk gas te kunnen doneren
Er zijn vaak misverstanden over materiaalkeuzes binnen GUE. Zo denkt men dat alleen bepalade merken toegestaan zijn, en dat iedere GUE duiker de zelfde spullen moet hebben. Dat is zeker niet waar, maar we maken wel duidelijke keuzes. Wil je een GUE opleiding volgen maar ben je niet zeker of je materiaal geschikt is vraag ons dan om advies.

Pin It on Pinterest